Deze boeken staan op de longlist van de Boon 2022: lees onze recensies
De Boon is een jaarlijkse Vlaamse literatuurprijs die in 2022 voor het eerst wordt uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek. Er zijn twee categorieën: fictie en non-fictie’ en ‘kinder- en jeugdliteratuur’. Hier vind je onze recensies van de vijftien titels op de zopas bekendgemaakte longlist ‘fictie en non-fictie’.
Uit 676 inzendingen selecteerden de vakjury’s voor kinder- en jeugdliteratuur en voor fictie en non-fictie per categorie vijftien titels die in aanmerking komen voor de Boon. Over een maand worden beide longlists herleid tot shortlists van vijf boeken.
Longlist fictie en non-fictie
Gustaaf Peek – A.D. (Querido)
De recensie volgt in ons eerste nummer van 2022, hier en hier vind je onze stukken over zijn eerdere werk.
Tobi Lakmaker – De geschiedenis van mijn seksualiteit (Das Mag)
In dit boek neemt Lakmaker de lezer mee op een anekdotische, ietwat chaotische reis: herinneringen aan zijn seksuele ervaringen met zowel meisjes als jongens en zijn zoektocht naar de contouren van zichzelf.
Erdal Balci – De gevangenisjaren (De Geus)
In dit boek is Spinoza een van Erdals gezellen in zijn culturele ontsnappingspoging.
Mathijs Deen – De grenzeloze rivier (De Bezige Bij)
Nog niet besproken, hier vind je ons artikel over zijn eerdere werk.
Frank Westerman – De kosmische komedie (Querido)
Hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke las mooie verhalen in dit vindingrijke en levendige boek, maar betreurt het sleetse beeld van de wetenschap.
Pauline de Bok – De Poel (Atlas Contact)
Niet besproken.
Sandra Langereis – Erasmus: dwarsdenker (De Bezige Bij)
De Erasmus die Langereis schetst in haar biografie (bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs) voelt prettig vertrouwd aan: een man met een grote geldingsdrang die optimaal gebruikmaakte van de technische ontwikkelingen van zijn tijd en zich door niemand liet bevelen. Maar zijn succes had ook een keerzijde.
Lale Gül – Ik ga leven (Prometheus)
In haar debuutroman, waarvoor ze eerder dit jaar al de NS Publieksprijs kreeg, stelt Lale Gül pijnlijke maar belangrijke zaken aan de orde.
Jan Postma – Is dit alles? (Das Mag)
Deze essaybundel van De Groene Amsterdammer-redacteur Jan Postma kwam niet aan bod, zijn vorige (Vroege werken) is bij ons besproken door Heleen Debruyne.
Raoul de Jong – Jaguarman (De Bezige Bij)
Niet besproken.
Marieke Lucas Rijneveld – Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact)
In de tweede roman van Rijneveld, bekroond met de Bordewijk-prijs, schipperen alle personages tussen tegenstrijdige wensen. Dat maakt dit boek nog beklemmender dan het debuut De avond is ongemak.
Tom Naegels – Nieuw België (Lannoo)
Onze bespreking volgt. Hier kun je alvast een stuk lezen dat Tom Naegels voor ons schreef, als een spin-off van zijn boek.
David Van Reybrouck – Revolusi (De Bezige Bij)
We publiceerden twee recensies van dit grootschalige onderzoek naar de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd (1945-1949) en welke plaats die inneemt in de wereldgeschiedenis: een kritisch, polemisch stuk van Alfred Birney en een stuk waarin Tomas Vanheste Revolusi “een buitengewoon belangwekkend boek” noemt “dat Nederland noopt tot een ernstige correctie van het nationale zelfbeeld”.
Hier staat Birney, hier lees je Vanheste
Gaea Schoeters – Trofee (Querido)
Niet besproken bij de lage landen, wel gesignaleerd op ons Franstalige zusterplatform les plats pays, inclusief een Franse vertaling van de twee eerste hoofdstukken.
Nico Dros – Willem die Madoc maakte (Van Oorschot)
In zijn vijfde roman wekt Nico Dros de raadselachtige auteur van het Middelnederlandse epos Van den Vos Reynaerde tot leven. Dankzij Dros’ vernuftige schets van deze Willem en het fraaie beeld van de middeleeuwen komen we te weten wat voor boek Willems al even mysterieuze Madoc zou kunnen zijn.
Longlist kinder- en jeugdliteratuur
De eik was hier – Bibi Dumon Tak & Marije Tolman (Querido)
De Tunnel – Anna Woltz (Querido)
Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos (Lannoo)
Er was eens een koe – Pim Lammers & Marije Tolman (Querido)
Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk & Yvonne Lacet (Ploegsma)
Het bamboemeisje – Edward van de Vendel & Mattias de Leeuw (Querido)
Het kleine huis bij de rivier – Selma Noort (Leopold)
Later als ik groot ben – Bette Westera & Mattias de Leeuw (Lannoo)
Lennox en de gouden sikkel – Zindzi Zevenbergen, Brian Elstak & Hedy Tjin (De Harmonie)
Mijn oma – Jan De Kinder (De Eenhoorn)
Papa is een ijsbeer – Edward van de Vendel & Saskia Halfmouw (De Eenhoorn)
Schaduw van Toet – Lida Dijkstra & Djenné Fila (Luitingh-Sijthoff)
Wat is kunst? – Ted van Lieshout (Leopold)
Witje – Paul de Moor & Kaatje Vermeire (Leopold)
Zonder titel – Erna Sassen & Martijn van der Linden (Leopold)
Uitreiking in maart
Midden januari kennen we de shortlists van de Boon: vijf boeken per genre, en elke plaats op de lijst is goed voor 2.500 euro.
Op 24 maart 2022 weten we wie de winnaars zijn van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie. Beide laureaten ontvangen 50.000 euro. De prijsuitreiking vindt plaats in cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. In diezelfde stad kun je vanaf 27 december een literaire wandeling maken geïnspireerd door de Boon. In dertig strandcabines luister je naar fragmenten van alle genomineerde titels.